We hebben bijna 10 maanden de wereld over gereisd. Tijdens deze reis zijn we op prachtige plekken geweest, hebben nieuwe culturen ontdekt en hebben vooral ook heel veel lekker vegan gegeten. Het was heel bijzonder om dit met z’n tweeën te kunnen doen! Voor iedereen die ook voor langere tijd op reis wilt, in dit artikel vertellen we hoe wij het hebben aangepakt. Reizen is naast al die fijne dingen natuurlijk ook veel plannen, sparen en regelen.

Voor langere tijd op reis: hoe doen wij dat?

Grote droom

We hebben natuurlijk niet van de 1 op de andere dag besloten om te gaan reizen. Dit is iets wat wij al veel langer wilden doen. Uiteindelijk werden de dromen concrete plannen en planden we een datum.

De Trans Mongolië Express stond bovenaan onze lijst. Hier moest onze reis dus mee beginnen.

Baikalmeer Rusland

Regelen

We hebben eerst onze treintickets voor de Trans Mongolië geboekt, het eerste deel hebben we zelf geregeld en het laatste deel via de Treinreiswinkel. Lees hier meer over onze ervaring met de Trans Mongolië Express.

Toen de reis een beetje vorm begon te krijgen hebben we onze banen opgezegd (Tristan tijdelijk). De maand voordat we op reis gingen hebben we vooral heel veel spullen ingepakt. Ons huis moest namelijk zo goed als leeg, dus daar waren we wel even zoet mee. De laatste week zat bijna ons hele huis in dozen en hadden we nog veel afscheidsborreltjes en onze laatste werkweek. Een beetje uitgeput begonnen we aan onze reis, maar gelukkig hadden we in de trein genoeg tijd om bij te komen.

Lees ook onze tips voor vegan zijn op reis.

Maar hoe betalen we het eigenlijk?

Voordat we op reis gingen hebben we eerst berekend hoeveel geld we moesten sparen. Per land hebben we gekeken wat ons dagbudget zou zijn in dat land. De Lonely Planet heeft vaak handige lijstjes, maar eigenlijk vind je de kosten per land overal op internet. We hebben ons dagbudget per land onderaan dit artikel gezet. Dit is inclusief transport, accommodatie, eten en leuke dingen (zoals duiken en tourtjes), maar exclusief vliegtickets.

Hoe hebben we het aangepakt?

Als uitgangspunt wilden we 6 maanden weg. Met het geschatte dagbudget per land konden we een begroting maken. Zo wisten we hoeveel we moesten sparen om onze plannen te realiseren. Het laatste jaar voor de reis hebben we zoveel mogelijk gespaard en hebben we ook dingen gelaten om geld te besparen. Al hebben we gemerkt dat sinds we bewuster leven ook minimalistischer leven en dus nog maar heel weinig spullen en kleding kopen. Dit scheelde een hoop geld.

Ons streefbedrag hebben we ruimschoots gehaald, daarnaast was onze begroting aan de ruime kant dus al snel konden we onze reistijd verlengen. Onderaan hebben we een aantal bespaartips gezet.

Nog een voordeel is, dat Tristan Developer is van beroep, hij kan dus overal vandaan werken. Dit doet hij dan ook regelmatig. Ik heb in Melbourne een baan gevonden als Social Media Manager voor een aantal weken. Omdat de lonen in Australië behoorlijk hoog liggen en ik ook nog eens dubbel betaald kreeg omdat ik veel in het weekend moest werken, heb ik in een korte tijd aardig wat geld verdiend.

Vrijwilligerswerk

Naast werken om geld te verdienen hebben we ook een aantal weken vrijwilligerswerk gedaan op een vegan animal sanctuary in Australië. We schreven daar dit artikel over. Door hier te werken kregen we gratis accommodatie en werd een deel van ons eten vergoed. Op deze manier is ons dagbudget in Australië redelijk laag uitgevallen. Het dagbudget is onderaan dit artikel te vinden.

Bekijk hier een dag uit ons leven op de vegan animal sanctuary

Vegan eten op reis

Uiteraard eten we veganistisch en dit kan soms een uitdaging zijn op reis. In landen zoals Mongolië is het heel lastig. Gelukkig is het ons daar gelukt doordat we de accommodatie al in Nederland hadden geboekt. Verder hebben we grotendeels door Azië gereisd. Hier kun je altijd wel rijst met groente krijgen. We schreven eerder een artikel over vegan op reis. Bekijk hier de tips.

Het reizen

We hadden natuurlijk een globale planning, en we droomden van een heleboel landen. Toch hadden we niet gedacht dat we bijna 10 maanden zouden reizen en bijna alle landen hebben afgevinkt die op de lijst stonden. We zijn heel blij dat we onze droom hebben nagejaagd en kunnen het iedereen aanraden! 🙂

Onze route

Onze route wereldreis

Rusland

Sint Petersburg – Moskou – Irkutstk – Oelan Oede

Mongolië

Ulanbataar – Terelj National Park

China

Beijing – Shanghai – Zhjanjiajie – Yangshuo – Ping’ An – Kunming

Thailand

Chiang Mai – Pai – Hua Hin – Koh Samui – Koh Phanang – Koh Tao – Bangkok

Myanmar

Mandalay – Began – Kalaw – Inle Lake – Hpa An – Ngwe Saung – Yangoon

Australië

Sydney – Melbourne – Tasmanië – Melbourne – Gold Coast – Melbourne

Nieuw Zeeland

Christchurch – Canterbury – Otago – Fiordland National Park – Wanaka – Haast – Fox & Franz Josef Glacier – Arthur’s Pass – West Coast – Abel Tasman National Park – Picton – Wellington – Tongariro National Park – Taupo – Rotorua – Matamata – Paihia – Cape Reinga – Auckland

Australië

Melbourne – Lismore – Byron Bay – East Coast – Cairns

Indonesië

Bali – Nusa Penida – Bali – Lombok – Gili Air – Komodo National Park – Bali

Japan

Tokyo – Niko – Kyoto – Hiroshima – Osaka – Matsumoto – Mount Fuji – Tokyo

Taiwan

Taipei – Hualien – Dulan – Kenting – Taipei

Maleisië

Kuala Lumpur – Perhentian Islands – Kota Bharu

Op onze Polarsteps vind je onze reisroute uitgebreid weergeven.

Ons dagbudget per land

Dit budget is gebaseerd op 2 personen en is inclusief accomodatie, transport in het land en leuke dingen (wij hebben aardig wat gedoken). In de goedkopere landen gingen we zeer regelmatig uiteten (bijna elke dag). In Nieuw Zeeland en Australië leefden we heel zuinig en hebben we veel gekampeerd en zelf gekookt. In beide landen hebben we een camper van gehuurd, iets wat redelijk duur is. Verder hebben wij weinig in dorm’s geslapen, maar bijna altijd in prive kamers.

Alle bedragen zijn voor 2 personen per dag, exclusief vliegtickets.

Rusland – € 95

Mongolië – € 145

China – € 100

Thailand – € 90 (dit is inlusief ons duikbrevet)

Myanmar – € 50

Australië – € 100

Nieuw Zeeland – € 140

Japan – € 170

Indonesie – € 80

Taiwan – € 100

Maleisië – € 80

Onze bespaartips op reis

 • Reis met meerdere mensen als het even kan. Zo kun je kamers delen, tourtjes etc. Wij hebben ook een aantal keren met z’n 3en gereisd. Als je met meerdere mensen een auto huurt, verdeel je de kosten en kan het heel goedkoop. Zo hebben wij de Great Ocean Road in Australië gedaan voor 35 euro per dag voor 2 personen. Inclusief auto, eten, camping.
 • Kook zelf of eet lokaal.
 • Houd je kosten bij. Wij schreven elke avond op wat we hadden uitgegeven die dag. Zo hadden we een heel duidelijk beeld van hoeveel geld we uitgaven en wisten we ook dat we het soms rustiger aan moesten doen.
 • Doe vrijwilligerswerk voor eten en accomodatie.
 • Boek vooruit als je je planning weet. Hiermee kun je een hoop geld besparen op transport tickets. Ons is dit niet zo heel vaak gelukt omdat we graag de vrijheid wilden behouden.
 • Zoek uit wat de goedkoopste vorm van accomodatie is. Voor 2 personen is dit regelmatig een prive kamer of bijvoorbeeld een Airbnb.

Mocht je vragen hebben of meer willen weten, stuur ons dan een berichtje!

Bekijk hier alle highlights van onze reis!

Wil je meer van onze reis zien? Volg ons dan ook op Instagram.

 

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Reacties

 1. Hey Thera,
  Leuke blog en handige tips die wij zeker gaan gebruiken op onze reis.
  We gaan een 2 jaar rondreizen en we vroegen ons af hoeveel jullie gemiddeld aan accomodatie betaalde?
  Groetjes,
  Mik & Valerie

 2. Hi Mik & Valerie,

  Bedankt voor je berichtje! Wat tof dat jullie 2 jaar gaan reizen!

  De prijzen voor accomodatie verschillen heel erg per land. In Azië hadden we soms dorms van 4 euro en soms bugalows op het strand voor 50 euro. Gemiddeld waren we in Zuid-Oost Azië tussen de 10-20 euro kwijt per nacht voor 2 personen. In Japan, Nieuw Zeeland en Australië lag dit een stuk hoger. Een dormbed is zo’n 18-25 euro. Wij kozen in Australië vaak voor Airbnb, omdat dat goedkoper was. Tussen de 30 en 50 euro.

  Mocht je meer vragen hebben, dan horen we het graag! 🙂

  Liefs,

  Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op