Vegan brandnetelsoep

Recept

Porties 3-4 personen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 25 minuten

Ingrediënten

  • 3 grote handen met verse brandnetels
  • 1,5 kilo aardappelen
  • 2 blokjes tuinkruidenbouillon
  • Knoflook
  • Zout & peper naar smaak
  • Olie
  • Chilipoeder
  • Komijnpoeder

Topping

  • 250 gram champignons
  • 2 el sojasaus
  • Sesamzaadjes
  • Vegan crème fraîche (bijvoorbeeld van Oatly)

Brandnetels worden gezien als onkruid, maar dit is uiteraard iets wat door de mens bedacht is. Je kunt er genoeg lekkere dingen mee maken zoals thee of deze vegan brandnetelsoep. Eerder schreven we al eens over eetbare planten uit het park. Want ook in de parken in een grote stad is genoeg lekkers te vinden. Ik plukje een paar brandnetels en maakte deze soep.

Tip: knip alleen de topjes af van de brandnetel. Hoe jonger, hoe lekkerder de smaak.

Het internet staat vol met brandnetelsoep recepten. Ik heb dus ook het traditionele recept aangehouden en er een eigen draai aangegeven. Op deze manier is het een vegan variant en nét even wat spannender dan het standaard recept vind ik.

Bereidingswijze vegan brandnetelsoep

Snipper de ui en de knoflook en fruit kort in een grote soeppan met een klein beetje water of olie. Voeg dan de kruiden (chilipoeder en komijn) toe en laat kort meebakken. Was de aardappels en snijd ze in blokjes. Het hoeven geen mooie blokjes te zijn, want je blend het straks toch.

Breng water aan de kook in de soeppan en voeg de aardappels en de bouillonblokjes toe.

Was dan grondig de brandnetels en haal van tevoren al alle beestjes eruit. Je wil uiteraard niet dat er insectje meekomt. Pas op dat je je handen niet brand, dus gebruik voor het wassen een handschoen of houd de brandnetel vast aan de stengels met een doek. Snijd dan de bladeren er vanaf.

Doe de brandnetels bij de aardappels in de pan en laat ongeveer nog 5 minuten koken.

Blend dan het geheel met een staafmixer tot een gladde massa. Proef de soep en voeg optioneel nog peper & zout toe.

Tip: pluk de brandnetel topjes in het voorjaar en vries het in. De oudere bladeren zijn minder lekker en in de zomer vind je bijna geen jonge brandnetels meer.

Voor de topping:

Snijd de champignons in dunne plakjes en bak kort aan. Top ze af met wat sojasaus als ze nog in de pan zitten.

Doe de soep in een ruime soepkom en garneer met een goede lepel vegan crème fraîche. Voeg dan de champignons toe en besprenkel optioneel met wat sesamzaadjes.

Trek in meer soeprecepten? Bekijk ook onze romige pompoensoep met wortel en kokos of onze paprika-tomatensoep.

Eet smakelijk!

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Reacties bekijken

Uitgelicht

Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans Alle tips en informatie
Aubergine in pittige tomatensaus

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Bekijk alle boeken

Blog

Vegan shop tips

Thera & Tristan van Vetjebol

Waarom vegan?

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Inschrijven!

Volg Vetjebol op

Ga direct naar

Blog Vegan shop tips Reizen Recepten