Terwijl ik dit schrijf zit ik op een prachtig tropisch eiland in Thailand. Mijn uitzicht bestaat uit een wit strand en een helderblauwe zee. Ja, klinkt best goed toch? Reizen is te gek! Niet voor niets dat we hebben besloten om dit de aankomende tijd te gaan doen. Maar voor de aarde is het helemaal niet zo goed. Sterker nog, als je aan het reizen bent, ben je belastender voor het milieu dan als je thuis zit. Lastig, zeker als je probeert zo duurzaam en bewust mogelijk te leven.

Tips voor duurzaam reizen

Reizen is een soort niet-duurzame guility pleasure van ons. Een verslaving, die goed voor jezelf is maar slecht voor de aarde. We weten dat het niet veel uitmaakt, maar we proberen zo duurzaam mogelijk te reizen. Voor zo ver dat lukt.

Lees ook: Hoe vervuilend is de transportsector?

Ping’An, China

Vliegen

Vliegen is ideaal natuurlijk om grote afstanden mee af te leggen, maar een vliegtripje van New York naar California ( 3928 km) zorgt voor net zoveel uitstoot als een auto in een heel jaar (bron: New York Times). Mede daarom hebben wij gekozen om het grootste deel per trein af te leggen tijdens onze reis.

Treinreizen

Treinreizen is nog steeds de ‘groenste’ manier van reizen volgens Ecopassenger.org. Op deze website kun je de impact van je reis berekenen. Confronterend, maar ook heel goed.

We zijn van St. Petersburg naar het zuiden van China gereisd alleen met de trein. Het heeft ons een maand en een week gekost (uiteraard met vele stops). Treinreizen is comfortabel, maar het kost wel een stuk meer tijd. Gelukkig hebben wij deze tijd nu, dus vonden we het noodzakelijk om daar gebruik van te maken.

Even uit de trein op station Novosibirsk in Rusland tijdens onze reis met de Trans Mongolië Express

Steun de lokale bevolking

Natuurlijk wil je als reiziger dat jouw geld naar het land gaat, zodat je de lokale bevolking kunt steunen. Mocht je een reis bij een reisorganisatie boeken dan is dit lang niet altijd het geval, zeker niet als je alleen de reis en de accommodatie boekt. De kans is dan groot dat de reisorganisatie er met het grootste deel van het geld vandoor gaat. Er zijn reisorganisaties met een Fair Trade keurmerk. Zij bieden accomodaties die onder andere eerlijk zijn op het gebied van de arbeidsomstandigheden, lonen, mensenrechten, cultuur en natuur.

Boek je tours en excursies op locatie als het mogelijk is, en probeer een klein lokaal bedrijf te vinden. De Lonely Planet biedt vaak zulke opties. Zo hadden wij in Irkuts een tour van een Russische man die daar woont en de eigenaar is van een hostel. We betaalden direct aan hem, zo weet je dat het geld niet naar een tussenpartij gaat.

Lees hier al onze reisblogs

Man voor zijn fruitkraam in Bangkok

Eet lokaal

Dit proberen wij in Nederland ook zo veel mogelijk te doen, dus dit zetten we op reis gewoon door. En dit is meestal echt geen straf. In de warmere landen waar we nu zijn, is volop vers fruit te vinden. Maar we bestellen ook altijd de lokale gerechten (als ze vegan te maken zijn uiteraard 😉 ). We zijn door Siberië, Mongolië, China en Thailand tot nu toe gereisd. Het is heel leuk om de keukens steeds te zien veranderen. Zo eten we steeds weer iets anders.

Eten op een lokale markt in Yangshuo, China

Plastic verbruik

In Nederland lukte het ons best goed om flink te minderen met plastic. In juli hielden we bij hoeveel plastic we verbruikten in een week en hierdoor werden we steeds bewuster van ons gebruik. Maar helaas is dit een stuk lastiger op reis. Vooral in Azië wordt er zoveel plastic verspilt. In Rusland moest je nog betalen voor een plastic tasje bij je boodschappen, maar hier doen ze overal plastic tasje omheen. Zelfs als we zeggen dat we een eigen tas hebben, krijgen we nog los een plastic tasje mee. We proberen dus altijd onze eigen tassen mee te nemen en de discussie aan te gaan, maar het is helaas heel lastig.

Dierenleed

Je ziet veel dierenleed op straat. De mensen hebben weinig empathie voor de beestjes en helaas worden veel dieren ingezet om toeristen te trekken. Dus een eenvoudig iets, zorg dat je dieronvriendelijke attracties vermijd. Wil je wilde dieren zien? Zorg dan dat je naar een ethische organisatie gaat. Zo zijn wij naar Wildlife Friends Foundation geweest. Dit is een ethische santuary in Thailand waar ze uitgebuitte en mishandelde dieren opvangen. Zorg dat de natuurlijke omgeving van deze beestjes niet verstoor wordt. En olifantenritten, op de foto met verdoofde tijgerwelpjes, zwemmen met dolfijnen in een aquarium… ja, dat hoeven we niet eens uit te leggen toch?

Olifanten sanctuary Thailand

Wandelen met olifanten tijdens ons bezoekje aan Wildlife Friends Foundation in Thailand

Deze tips maken reizen niet ineens duurzaam, maar het zijn kleine dingen waar je op kunt letten tijdens je reis. Wij blijven ons best doen om zo min mogelijk belastend te zijn voor de aarde tijdens onze reis.

Lees ook: vegan op reis: 6 tips

Vetjebol is ook te vinden op InstagramFacebook en YouTube voor nog veel meer duurzaamheid inspiratie en volg daar ook onze reis!

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op