Wil jij minder vlees eten, of misschien wel helemaal proberen plantaardig te gaan eten? Dan heb je vast iets aan onze tips voor beginnende vegans.

Wat is veganisme?

We hebben even de Van Dale erbij gepakt:
ve·ga·nist (de; m,v; meervoud: veganisten) Iemand die geen dierlijke producten eet of op een andere manier gebruikt.

Je eet dus niets wat van dieren komt, onder andere geen kaas, melk, eieren en vlees. Maar je gebruikt ook geen zijde, wol, leer of andere producten die van dieren afkomstig zijn.

We schreven een artikel met 59 voordelen van vegan zijn. Zit je eraan te denken om meer plantaardig te eten of misschien om zelfs wel helemaal veganist te worden? Lees dan zeker onze tips voor beginnende vegans! 🙂

Tips voor beginnende vegans

9 tips voor beginnende vegans

1. Vergaar informatie

Je zult veel vragen krijgen als je besluit om plantaardig te gaan eten of veganist wordt. En zelf zul je vast ook heel veel vragen hebben. Door je goed in te lezen maak je het voor jezelf makkelijker om vegan te leven. Ook maakt dit het makkelijker om vragen van mensen uit je omgeving te beantwoorden. Als je dit met zelfvertrouwen vertelt en positief brengt, dan zullen mensen er (meestal) ook positief op reageren.

Wij hebben heel veel gehad aan het boek ‘De Vegarevolutie’ van Lisa Steltenpool. Een combinatie van praktische informatie en lekkere recepten. Daarnaast hebben we meer boeken voor beginnende vegans op een rijtje gezet.

De Vegarevolutie
De Vegarevolutie

Door Lisa Steltenpool

Een must-have voor beginnende vegans. Of eigenlijk voor alle vegans! Naast heerlijke recepten bevat dit boek veel nuttige informatie over een veganistisch diet. En dat is zeker voor de beginnende vegan erg belangrijk.

Bestel bij bol.com

Ook zijn er steeds meer documentaires over veganisme. Op Netflix vind je onder andere deze docu’s:

  • What The Health
  • Cowspiracy
  • Forks Over Knifes
  • The Game Changers

Wetenschappelijk onderbouwde informatie vind je op de Engelstalige website NutritonFacts.org en op YouTube. Ook zijn er genoeg vegan groepen op Facebook te vinden waar je kunt vragen om hulp aan andere veganisten.

2. Leer nieuwe recepten

Bedenk wat altijd al je favoriete recepten zijn geweest. Zoek op Google naar vegan varianten van deze gerechten (of check onze vegan recepten). Doe dit totdat je een stuk of 5 recepten, die je super lekker vindt, uit je hoofd kunt maken. Deze recepten kunnen dan de basis vormen van wat je in een week eet als avondeten. Vervolgens kun je hier weer variaties op bedenken of nog meer recepten uitproberen. Voor je het weet kook je de heerlijkste vegan gerechten en eet je iedere avond een topmaaltijd!

3. Neem de tijd

Als je merkt dat je moeite hebt om in een keer 100% vegan te gaan eten, doe het dan stap voor stap. Dat kan op heel veel manieren. Richt je bijvoorbeeld eerst op je ontbijt, vervolgens op lunch en dan op avondeten. Daarna zou je je kunnen verdiepen in vegan kleding en andere spullen. Door het in goede, kleinere stappen te doen maak je het makkelijker voor jezelf en zal het binnen no-time automatisme worden.

4. Bereid je goed voor

Het wordt steeds makkelijker om als vegan in Nederland te leven. Er komen steeds meer opties in de supermarkten en in restaurants. En steeds meer mensen weten wat veganisme is. Toch zijn er altijd nog situaties die je een stuk makkelijker kunt maken door je voor te bereiden.

Ga je bijvoorbeeld op vakantie naar een ander land? Check dan van tevoren welke gerechten uit de traditionele keuken vegan zijn. Of zoek alvast wat vegan (friendly) restaurants op via de app HappyCow. Daarnaast hebben we nog meer tips voor het reizen als vegan.

Ga je uiteten met familie, vrienden of je werk? Zorg dan dat je weet waar je naartoe gaat. Check online de menukaart en als ze niets vegan op de kaart hebben, bel het restaurant dan even. Als je het van tevoren aangeeft kunnen ze eigenlijk altijd wel iets vegan voor je klaarmaken. Ben je onverwachts in een restaurant belandt? Vraag dan de bediende naar de opties.

Neem je eigen eten mee als je niet zeker weet of je ergens vegan eten kunt vinden. Zo voorkom je dat je geen eten hebt en hangry wordt! 😉 Wij koken vaak extra bij het avondeten, zodat we dat in een bakje mee kunnen nemen als lunch voor de volgende dag.

beginnende vegan

5. Eet gevarieerd

Als je al de nodige voedingsstoffen binnen wil krijgen is het belangrijk dat je gevarieerd eet. Dat wil zeggen dat je dagelijks uit alle (vegan) groepen eet, namelijk: peulvruchten, noten, zaden, granen, groente en fruit. Eiwitten zitten ook in al deze groepen, dus hier zul je zeker genoeg van binnenkrijgen.

6. Eet voldoende

Plantaardige voeding is over het algemeen minder calorierijk dan dierlijke voeding, dus eet iets meer volume dan je gewend bent en zorg dat je lekker vol zit.

7. Weet welke ingrediënten niet vegan zijn

De meeste dingen kun je met je gezonde verstand wel bedenken. Maar er zijn een aantal ingrediënten die je misschien helemaal niet kent en die niet vegan zijn. Bekijk onze lijst van (verborgen) ingrediënten die niet vegan zijn. Op een gegeven moment weet je precies welke ingrediënten je wilt vermijden.

8. Supplementen slikken

We raden aan om een vitamine B12 supplement te slikken. Vitamine B12 komt van nature alleen nog voor in dierlijke producten. Het wordt ook toegevoegd aan veel vegan producten zoals plantaardige melk en vleesvervangers. Maar om zeker te zijn dat je geen vitamine B12 tekort krijgt is het slikken van een supplement een goed idee.

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) schrijft het volgende over B12: “Vitamine B12 wordt gemaakt door bacteriën in het lichaam van ieder dier, ook in dat van mensen. Deze micro-organismen bevinden zich echter in een deel van darmen waar vitamine B12 niet meer kan worden opgenomen. Daarom zijn mensen afhankelijk van een externe bron van B12: dierlijke producten of supplementen. Ook sommige dieren in de industrie krijgen vitamine B12-supplementen toegediend.”

Let op dat niet alle vitamine B12 supplementen vegan zijn. Op onze pagina met vegan voedingssupplementen zie je waar je vegan B12 supplementen online kunt bestellen. Of bekijk de lijst van Vegan Wiki met een overzicht van alle vegan B12 supplementen en waar je deze kunt kopen.

Verder kun je al je voedingsstoffen uit plantaardige voeding halen (en vitamine D van de zon). Zorg dat je dagelijks gevarieerd eet uit alle groepen zoals peulvruchten, zaden, noten, granen, groente en fruit.

Tips voor een beginnende vegan

9. Geniet

Er is zoveel lekker vegan eten. Maak er een feestje van. Ontdek nieuwe smaken, probeer nieuwe recepten uit, ga langs vegan hotspots. Wij nodigen vaak mensen uit om bij ons te blijven eten en sloven ons dan natuurlijk een beetje extra uit. Wie weet kun je hen ook enthousiast maken om eens wat vaker een plantaardige maaltijd te kiezen! Bekijk ook onze vegan recepten voor inspiratie!

Nog meer tips voor beginnende vegans

Heb jij nog goede tips voor een beginnende vegan? Laat een berichtje achter in de comments!

Vetjebol is ook te vinden op InstagramFacebook en YouTube voor nog veel meer vegan inspiratie!

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op