Het is dierendag! Oftewel, eet geen dieren dag! Wil jij minder vlees eten, of misschien wel helemaal proberen plantaardig te gaan eten? Dan heb je misschien iets aan onze tips voor beginnende vegans.

Advertentie

Wat is veganisme?

We hebben even de Van Dale erbij gepakt:
ve·ga·nist (de; m,v; meervoud: veganisten) Iemand die geen dierlijke producten eet of op een andere manier gebruikt.

Je eet dus niets dat van dieren komt, onder andere geen kaas, melk, eieren en vlees. Maar je gebruikt ook geen zijde, wol, leer of andere producten die van dieren afkomstig zijn.

We schreven een artikel met 59 voordelen van vegan zijn. Zit je eraan te denken om meer plantaardig te eten of misschien om zelfs wel helemaal veganist te worden? Lees dan zeker dit stuk! 🙂

La Monella Hamburg Thera

7 tips voor beginnende vegans

Wees voorbereid

Bedenk thuis al wat je gaat eten en niet pas in de supermarkt. Zoek de producten alvast op via de website van jouw favoriete supermarkt. Daar kun je altijd de ingrediënten checken. In de Jumbo app kun je selecteren op ‘veganistisch’. Ideaal dus!

Als je een dag weggaat, zorg dan dat je bent voorbereid en je eigen eten meeneemt. Dit kan soms lastig zijn, zeker als je impulsief weggaat. De meeste restaurants en eettentjes zijn altijd wel bereid om een vegan maaltijd voor jou te maken. Bekijk op de kaart wat je wel eet en overleg met de ober of er een plantaardige maaltijd gemaakt kan worden. Dit is bij ons nog nooit geweigerd.

Welke producten zijn niet vegan?

De meeste dingen kun je met je gezonde verstand wel achterhalen. Maar er zijn wat ingrediënten die je misschien helemaal niet kent en niet vegan zijn. We hebben hier een lijst van gemaakt. Op een gegeven moment weet je precies welke ingrediënten je wilt vermijden.

beginnende vegan

Gezondheid

Er wordt nog vaak gedacht dat veganistisch eten niet gezond is, of dat je een tekort aan voedingsstoffen zou krijgen. Als je gevarieerd en gezond veganistisch eet, zal dit zeker niet gebeuren. Eiwitten zitten in alle groente en fruit, dus hier zul je zeker genoeg van binnenkrijgen. Sterker nog, een plantaardig dieet is een stuk gezonder dan een dieet met dierlijke producten. Uit onderzoek is gebleken dat een plantaardig dieet het risico op diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker aanzienlijk verkleint (Bron: NutrionFacts.org).

Eet voldoende

Plantaardige voeding is over het algemeen minder calorierijk dan dierlijke voeding, dus eet iets meer volume dan je gewend bent en zorg dat je lekker vol zit.

Supplementen slikken

De enige supplementen die je als veganist moet slikken is B12. Vitamine B12 komt van nature alleen nog voor in dierlijke producten. Het wordt ook toegevoegd aan veel vegan producten zoals plantaardige melk en vleesvervangers. En je kunt het dus krijgen als supplement, deze zijn eigenlijk altijd veganistisch. B12 is een bacterie. Deze leven onder andere in de darmen van dieren, in de grond en in oppervlaktewater. Ze zitten ook in de darm van de mens, maar op een plek waar je lichaam het niet kan opnemen. Sommige dieren lossen dit op door hun eigen keutels te eten. Koeien krijgen B12 vaak binnen door insecten te eten. Maar de koeien die op stal staan krijgen hier vaak onvoldoende van binnen waardoor zij B12 ook in supplementvorm krijgen.
Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van zenuwcellen. Bij een tekort kun je last hebben van duizeligheid, vermoeidheid en het kan na verloop van tijd zelfs zorgen voor hersenbeschadiging. Belangrijk dat je op tijd begint met het slikken van deze vitamine dus! (Bron: The Vegan Society).

Informatie

Je zult veel vragen krijgen als je besluit om plantaardig te gaan eten of veganist wordt. Daarom kan het handig zijn om je goed in te lezen. Maar onthoud daarnaast dat je het voor jezelf doet, en dat je positief blijft. Je hebt waarschijnlijk goede redenen voor jezelf om deze keuze te maken. Als je dit met zelfvertrouwen vertelt en positief brengt, dan zullen mensen er (meestal) ook positief op reageren.

Wil je meer informatie over een plantaardig dieet? Bekijk dan de volgende docu’s op Netflix:

  • What The Health
  • Cowspiracy
  • Forks Over Knifes

Of lees het boek Skinny Bitch. En bezoek de website van NutritonFacts.org of bekijk hun video’s op YouTube.

Wokpan inbranden video

Geniet

Er is zoveel lekker vegan eten. Maak er een feestje van. Ontdek nieuwe smaken, probeer nieuwe recepten uit, ga langs vegan hotspots. Wij nodigen vaak mensen uit om bij ons te blijven eten en sloven ons dan natuurlijk een beetje extra uit. Wie weet kun je hen ook enthousiast maken om eens wat vaker een plantaardige maaltijd te kiezen!

Heb jij nog goede tips voor een beginnende vegan? Laat een berichtje achter in de comments!

Vetjebol is ook te vinden op InstagramFacebook en YouTube voor nog veel meer vegan inspiratie!

Advertentie

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook:

Vegan poké bowl
14/07
We zijn gek op de Japanse keuken. Eerder maakte we al een vegan ramen recept...
07/07
Het is zomer! Tijd dus om goed te smeren. Het is belangrijk om je huid...
Vegan spieropbouw
03/07
Een grote mythe rondom veganisme is dat je niet genoeg eiwitten binnen zou kunnen krijgen....

Volg Vetjebol op